Vijf belangrijke agendapunten voor uw IT in 2018

logo it 2018.png

We naderen het einde van 2017. We kijken terug op wat ons het afgelopen jaar bezig heeft gehouden, wat we bereikt hebben en wat mogelijk niet gelukt is. De enige zekerheid in de IT is dat alles continu verandert. De ontwikkelingen gaan snel en helpen ons meestal vooruit, maar soms dwingen ze ons ook in de verdediging.

"2017 was voor de IT het jaar van Security Awareness"

Ransomware, de niet aflatende stroom van berichten van gecompromitteerde ondernemingen en de GDPR/AVG hebben daar een grote bijdrage aan geleverd. IT-security staat nu absoluut op de agenda van elke bewuste bestuurder en is definitief gepromoveerd uit de hoek van de traditionele netwerkbeheerder. Organisaties zijn echt bezig om hun volgende IT-investering af te stemmen op de ontwikkelingen in de markt en vooral richting de manier waarop gebruikers hun IT willen consumeren.

De komende 10 jaar zal onze manier van IT gebruik fundamenteel gaan veranderen. iOT, robotisering en simplificeren van benodigde functionaliteit voor eindgebruikers via mobile devices, smart wearables en kunstmatige intelligentie zijn daar de belangrijkste drivers van. Over 15 jaar rolt er waarschijnlijk geen auto op basis van fossiele brandstof meer van de band en ons rijbewijs krijgen we dankzij de zelfrijdende auto dan eindelijk echt bij een pakje boter (ik neem aan dat we gewoon blijven eten). Maar zo ver zijn we nog niet. Het is bijna 2018. Wat is er nu relevant en wat moeten we nu doen om zelf relevant te blijven? Hieronder vindt u vijf punten die in 2018 niet mogen ontbreken op uw agenda.

Vijf zaken die in 2018 niet mogen ontbreken op uw agenda

  1. Security

Innovatieve malware, onveilige iOT devices en een versplinterd infrastructureel landschap houden de IT-security wapenwedloop in stand. Slimme oplossingen zoals endpoint bescherming op basis van kunstmatige intelligentie, gedragsanalyse van devices op netwerken en meer focus op het waarborgen van de integriteit van de identiteit van gebruikers helpen u en ons om te blijven winnen. Vanaf 25 mei 2018 zal de AVG-privacywetgeving van toepassing zijn en kunnen organisaties beboet worden. De druk op het nemen van afdoende beveiligingsmaatregelen zal daarom in de 1e zes maanden van 2018 erg groot zijn. Vaak betekent dit echter het herstellen van achterstallig onderhoud op gebied van IT-security.

IT-Security zal meer en meer een beheerde dienst moeten worden om bruikbaar te blijven voor organisaties. De snelle verandering van dreigingen en de manier waarop men IT gebruikt maken het voor organisaties onwenselijk om voor lange termijn te investeren in zogenoemde Point Solutions. De benodigde expertise om dergelijke oplossingen effectief in te zetten zal meer en meer bij Managed Security Service Providers komen te liggen (MSSP).

  1. End User Computing

De tijd van een vaste, dichtgetimmerde IT-werkplek met een beperkt aantal applicaties is definitief voorbij. Het is niet meer de IT-afdeling die bepaalt hoe en wat er kan en mag; de gebruiker wil dezelfde ervaring als een consument. Flexibel, gebruikersvriendelijk, veel vrijheid en bovenal veilig en snel. We zien op dit moment een aantal ontwikkelingen die definitief vorm gaan geven aan toekomstbestendige End User Computing.

Ten eerste worden traditionele client-server oplossingen die een desktop besturingssysteem nodig hebben om te functioneren in rap tempo vervangen door SaaS-oplossingen. Zowel door HTML5 webapplicaties als door mobile apps. IT-afdelingen staan voor de uitdaging om deze transitie te faciliteren. Daarbij moeten ze rekening houden met beveiliging en de wijze waarop de gebruiker nieuwe diensten wil consumeren. Tegelijkertijd moeten bestaande, vaak grafisch intensieve applicaties, op een slimme en efficiënte manier aangeboden worden aan hun gebruikers.

Ten tweede neemt de gebruikersmobiliteit enorm toe, zowel in locaties als in type devices die worden gebruikt. Het is dus een flinke uitdaging om de juiste content veilig, device- en locatie- onafhankelijk aan te bieden.

Tot slot worden organisaties uitgedaagd in het borgen van de juiste identiteit van hun gebruikers. Zeker wanneer systemen zich zowel intern als in de cloud bevinden. Platformen, die deze transitie faciliteren en de gebruiker een moderne, snelle en flexibele beleving bieden, zullen in 2018 een belangrijke rol gaan spelen. Het gaat daarbij om User Mobility Management (UMM, voorheen MDM), Identity Management, User Environment Management en geavanceerde werkplekvirtualisatie (next Gen VDI).

  1. VDI

Specifiek voor de markt van resource intensieve applicaties waarbij samengewerkt moet worden in gedeelde datasets, zien we voor 2018 een sterk momentum voor de volgende generatie VDI-systemen. Dankzij geavanceerde grafische kaarten, slimmere virtualisatie en applicatiedelivery systemen kunnen grafische desktops schaalbaar worden neergezet. De TCO voor dergelijke projecten wordt snel gerechtvaardigd door efficiëntere samenwerking, verbeterde gebruikerservaring en lagere beheerskosten.

  1. Hybrid IT

Schaalvergroting, standaardisatie van de infrastructuur en het verplaatsten van applicaties en diensten naar de Cloud zijn belangrijke drivers voor een hybride IT-aanpak. De benodigde interne server, computing en storage resources worden steeds minder voorspelbaar. De software defined trend draagt bij aan eenvoud, mobiliteit en schaalbaarheid. Er zal steeds minder vaak sprake zijn van de zogenoemde vendor lock-in.

Organisaties worden in 2018 nog meer uitgedaagd om de beste combinatie te kiezen van interne capaciteit, IaaS, PaaS en SaaS. Omdat functionaliteit zich relatief snel verplaatst tussen de verschillende platformen is het van belang dat investering- en afrekenmodellen hierop zijn afgestemd.

  1. Business Continuïteit

Het IT-consumptielandschap wordt diverser en de afhankelijkheid van IT is groter dan ooit. Onbeschikbaarheid van de benodigde functionaliteit leidt al heel snel tot flinke schade. In 2018 zullen veel organisaties daadwerkelijk concrete stappen moet ondernemen om de continuïteit van hun bedrijfsvoering te waarborgen. Doordat data en applicaties zich meestal op meerdere plekken bevinden, met verschillende onderliggende infrastructuren en verschillende servicelevels, zullen organisatie heel goed in kaart moeten brengen waar de afhankelijkheden liggen en hoe de continuïteit voor elk kritisch bedrijfsproces gewaarborgd kan worden. Investeringen in technologie en diensten die uitwijk en failover voorspelbaar en schaalbaar maken zullen daarbij veelvuldig gebruikt gaan worden.

2018 wordt vanuit IT-perspectief een heel interessant jaar! De beschikbare middelen om ook daadwerkelijk iets te realiseren zijn echter niet onuitputtelijk. Denk dus goed na waar uw organisatie het komende jaar het meest bij gebaat is en waar u het verschil mee wilt gaan maken.

Wij zijn klaar voor 2018! Bent u dat ook?

Twijfelt u over uw IT-agenda? Neem dan gerust contact met mij op.

Call to action persona David (no questionmark) (002).jpg

U kunt mij ook bellen op 088-9990968 of mailen via d.schaap@csngroep.nl