In de BIM-wereld is integraal samenwerken een van de belangrijkste thema’s. Naast een aantal andere zaken die met BIM bewerkstelligd moeten worden, is het anders samenwerken in de bouwketen een essentieel aspect van BIM.
Voorheen werd informatie doorgegeven van de architect tot de onderaannemers. Iedereen die in deze keten een plek heeft, weet dat het gevaar van dit ‘doorgeefstokje’-proces zit in het verkrijgen van verouderde informatie. En daarmee wordt het risico op faalkosten verhoogd. Daarnaast komt deze methode de doorlooptijd van een project niet ten goede. Net als in de IT zijn parallelle processen beter dan seriële. Een andere populaire term hiervoor is multi-tasken. De doorlooptijd van een proces wordt hierdoor korter. In de bouw leidt het tot meer en vroegtijdig inzicht in aanpassingen van de informatie, waardoor de verschillende partijen tijdig kunnen ingrijpen om faalkosten te voorkomen.
Ja, BIM beïnvloedt het bedrijfsproces
Het goed invoeren van BIM heeft veel invloed op het bedrijfsproces. Hier liggen uitdagingen. Voorheen was iedere organisatie verantwoordelijk voor zijn eigen deel van het proces. Nu, met BIM, moet men samenwerken met andere organisaties. Dat gaat niet vanzelf. Zeker niet als het om de IT gaat: hoe zorg je dat het IP beschermd is, terwijl je wel informatie moet delen? Het eigen bedrijfsproces veranderen is één, maar als dit bij alle samenwerkende partijen moet gebeuren, is dat lastig.
BIM zonder IT
Alle BIM-seminars en -congressen gaan erover: we gaan anders samenwerken! Goed verhaal, maar vrijwel altijd wordt er voorbijgegaan aan de impact op de IT. Voorbeelden te over. Zo zien we dat scholen gaan BIM-en, zonder dat leerlingen een computer hebben waamee dit mogelijk is. Zij krijgen de projecten niet af, wat ze duur kan komen te staan met de huidig regeltjes in onderwijsland.
Vaker nog zien we dat bouwbedrijven door IT-beperkingen, onder de noemer van veiligheid, niet tot BIM-en komen en uiteindelijk met memory-sticks of WeTransfer de informatie up- en downloaden. Dit komt de veiligheid van de informatie niet ten goede. In andere gevallen, gelukkig steeds minder, zijn de verbindingen niet op orde. Thuis maakt iedereen gebruik van 120Mb, maar op de zaak is de boel dichtgeknepen. Ik vraag mij wel eens af of dit heel lang geleden ook zo was. Dat – op het moment dat we 220V kregen – bedrijven zeiden: ‘Nee, doe maar wat minder. We doen het licht wel uit tussen de middag.’
IT-infrastructuur aanpassen
Het lijkt zo logisch. Integraal samenwerken vanuit een centrale IT-infrastructuur, ook met externe partijen. Als de bedrijfsprocessen veranderen, zal ook de IT-infra hierop aangepast moeten worden. Het gebeurt nu te vaak dat samenwerkende partijen afspraken maken, maar dan terug op de eigen werkplek niet kunnen of mogen samenwerken doordat IT niet meegenomen is in het veranderproces. Gemiste kans! Met als risico dat het imago van BIM aangetast wordt en de succesverhalen nog schaars zijn.
Als u integraal wilt samenwerken met BIM, is IT de basis. Bent u benieuwd hoe IT ingezet kan worden snel veilig en integraalsamen aan één grafisch ontwerp?? Download gratis onze whitepaper!