When Disaster Strikes…

Tegen de tijd dat u deze eerste zin hebt gelezen is er ergens ter wereld een onderneming geconfronteerd met een calamiteit die in meer of mindere mate de bedrijfsvoering verstoort. 

Een recent onderzoek onder zo’n 2000 organisaties uit 2014 laat zien dat 3 van de 4 ondernemingen geen of te weinig effectieve Disaster Recovery maatregelen hebben genomen (bron: disaster recovery preparedness benchmark). Meer dan 1/3 van de ondervraagden gaf aan in het afgelopen jaar een of meerdere bedrijfskritische applicaties gedurende meerdere uren niet beschikbaar te hebben gehad en bijna 25% was gedurende meerdere dagen uit de lucht.

Disaster Recovery

De schade ten gevolge van uitval varieert van enkele duizenden tot miljoenen euro’s per gebeurtenis. Schade die in de meeste gevallen voorkomen had kunnen worden met een goede Disaster Recovery strategie. 

Disaster Recovery: een nieuw fenomeen

Is Disaster Recovery een nieuw fenomeen? Natuurlijk niet. Elke verstandige ondernemer zal nadenken over het voortbestaan van zijn onderneming. Uitwijkcentra bestaan al heel lang en productiecapaciteiten worden strategisch geografisch verdeeld. Waarom verdient Disaster Recovery dan hernieuwde aandacht? En waarom springen IT gerelateerde Disaster Recovery diensten als paddenstoelen uit de grond? 

IT is het water van uw onderneming

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven moeten we de veranderende omstandigheden van bedrijfsvoering in aanmerking nemen. Nagenoeg alle kritische bedrijfsprocessen zijn op de een of andere manier afhankelijk van IT. De recente stroomuitval in Noord Holland gaf aan wat de impact is van IT op ons dagelijkse leven:

  • Geen stroom en uw computers vallen uit
  • U wilt uw belangrijkste klanten informeren, maar de VOIP centrale doet het ook niet meer
  • Dan maar mobiel: het netwerk ligt ook plat
  • U kunt de telefoonnummers trouwens ook niet opzoeken, want uw CRM staat in de cloud en daar kan u nu niet bij. Enzovoort, enzovoort. 

Een vergelijkbare afhankelijkheid vinden we terug in de watervoorziening van ons eigen huis. Zonder water valt er veel stil. In landen waar regelmatig de waterdruk gedurende meerdere uren of soms zelf een dag wegvalt, hebben woningen standaard een waterreservoir om als buffer te dienen. Omdat in Nederland de watervoorziening in het algemeen prima functioneert, zijn er slechts weinigen die überhaupt een voorraadje water in huis hebben. We zijn afhankelijk, maar zijn ons er niet of onvoldoende van bewust. 

Waarom dan een gezonde hernieuwde aandacht voor Disaster Recovery en Business Continuïteit?

  • IT is het water van uw onderneming. U kunt niet zonder!
  • De impact van mogelijke calamiteiten is steeds beter in te schatten
  • Te nemen maatregelen om deze impact te minimaliseren liggen dankzij virtualisatie, hogere beschikbare bandbreedtes en geavanceerde replicatie technieken binnen handbereik van de meeste ondernemingen
  • De complexiteit van IT infrastructuren en de onderlinge afhankelijkheid van systemen vraagt om kennis van de keten als geheel
  • De meeste storingen (of disasters) ontstaan door menselijke fouten! Niet door orkanen, neerstortende vliegtuigen of tsunami's

the Good..

We gaan vooruit! Steeds meer ondernemingen worden "Disaster Recovery Aware” en ontwikkelen steeds gedetailleerdere Disaster Recovery plannen. Men gaat steeds meer in termen van RPO’s (Recovery Point Objectives) en RTO’s (Recovery Time Objectives) denken en bestaande Disaster Recovery plannen worden soms zelfs getest… De technologie maakt het mogelijk om downtime te minimaliseren dankzij virtualisatie en slimme hardware onafhankelijke replicatie. 

the Bad..

Helaas hebben de meesten nog geen Disaster Recovery plan en denken in termen van backup en restore. Disaster Recovery staat te weinig op de strategische agenda en wordt te vaak bij de IT organisatie gedropt. 

and the ugly..

DRAAS is het nieuwe toverwoord. Als iets op AAS eindigt is het vast goed, betrouwbaar en goedkoop (voor de leken onder ons "As A Service”). Gelukkig zijn de meeste ondernemers niet voor niets succesvol. Gezond verstand doet wonderen, zeker in het geval van nieuwe kretologie. Disaster Recovery gaat veel verder dan het verpakken van uitwijktechnologie in een dienst. Disaster Recovery zegt iets over hoe u onderneemt, hoe u geld verdient, hoe en waar uw mensen werken, welke afhankelijkheden er zijn en bovenal: wat moeten we doen bij welke specifieke calamiteiten. Wie gaan we bellen? Wie gaat het voor ons regelen? 

Waar gaan we naartoe?

In onze persoonlijke leefomgeving zijn we gewend om ons in te dekken voor bepaalde risico’s. Zo zijn we verplicht een autoverzekering te nemen, hebben de meesten een reisverzekering en dekken verstandige zelfstandigen het risico op arbeidsongeschiktheid af. En in geval van schade willen we het liefst zo snel mogelijk en zonder gedoe weer doorgaan met waar we mee bezig waren, of dat nu vakantie of autorijden is. 

Denk bij een goede Disaster Recovery strategie daarom in ieder geval na over de volgende zaken:

  • Disaster Recovery en Business Continuïteit moeten onderdeel zijn van uw strategische agenda
  • Leg vast wat u beschikbaar wil hebben in geval van een calamiteit, zoals documenten, ERP en CRM systemen, email, uw website enz. Enzovoorts.
  • Bepaal de Recovery Point Objectives (RPO’s) en Recovery Time Objectives (RTO’s) van al uw kritische systemen. Zonder deze waardes is het onmogelijk om verwachtingen en aannames van management, personeel en klanten vast te stellen
  • Test regelmatig of uw kritische applicaties inderdaad binnen de gestelde tijd en op het gewenste punt beschikbaar komen. Om kosten van Disaster Recovery testing te verlagen is het aan te bevelen (delen van) deze testen te automatiseren.

We wensen u veel continuïteit!