Op de consumentenmarkt heeft het zich al bewezen: iedereen gebruikt wel een programma als Gmail, Hotmail of Dropbox. Voor ondernemers wordt cloud computing straks ook heel gewoon, een echte nutsvoorziening. Dat zeggen Cees Doets en Gijsbert Janssen van Doorn van Datacenter Services, gespecialiseerd in dynamische IT-infrastructuren.
Bij cloud computing zijn alle IT-diensten – hardware, software en dataopslag – via internet toegankelijk en overal direct beschikbaar. “Het is eigenlijk niets anders dan een nieuw leveringsmodel voor IT-diensten”, vertelt technisch consultant Gijsbert Janssen van Doorn. “Een heel natuurlijk leveringsmodel, want je betaalt alleen voor wat je afneemt. Het is net als met energie: we wekken niet zelf onze stroom op. En we kopen bijvoorbeeld geen taxi als we die voor één ritje nodig hebben.”
Het grote voordeel is dat ondernemers zich helemaal kunnen focussen op de klant, omdat ze de onderkant van de IT niet zelf meer hoeven te organiseren. Cees Doets, directeur van Datacenter Services: “Personeel (lees: IT-kennis) is moeilijk te verkrijgen en het kost veel geld. Dat probleem heb je niet meer als je IT infrastructuur als dienst afneemt.” en voegt er aan toe: “Het is niet de vraag of je zelf de onderkant van de IT dienstverlening kunt doen maar of je het nog wilt doen? Waar ligt je focus? Over de gehele IT keten of alleen dat deel wat vlak bij de klant ligt?” Datacenter Services specialiseert zich juist in dat deel van de IT keten.
Op den duur wordt cloud computing volgens Cees een non-issue, iets waar niemand meer over praat. ”Net als met de opkomst van het internet. Iedereen wilde daar van alles over weten; nu spreekt het voor zich.”
Direct beschikbaar
Een groot verschil met traditionele IT is dat er geen bestelprocessen zijn. Gijsbert: “Het is direct beschikbaar en altijd centraal benaderbaar. Het groeit makkelijk mee en stel dat je minder capaciteit nodig hebt, dan kun je die weer teruggeven aan de cloud. Daardoor wordt je maandelijkse bijdrage, of misschien wel de bijdrage per uur, minder.” Er zijn geen grote investeringen meer nodig: “Het worden operationele kosten.”
Het onderbrengen van bedrijfsdata in een centraal datacenter heeft meer voordelen. Gijsbert: “Helaas beseffen veel ondernemers niet hoe kritisch en belangrijk hun data zijn voor de continuïteit van hun bedrijf. Ik schrik vaak van de manier waarop ondernemers met hun data omgaan. Vooral het gebrek aan testen of de data in de back-up ook daadwerkelijk teruggezet kunnen worden.” Daarnaast zijn serverruimtes vaak slecht gekoeld of wordt er weinig rekening gehouden met het risico op lekkage, brand of diefstal van gegevens.
Bij het uitbesteden van de IT worden de data opgeslagen in een centraal datacenter, onder optimale omstandigheden. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.
“Cees: “Stel dat de huidige 40 servers aan vervanging toe zijn. Normaliter zeggen ondernemers: ‘Ik heb nu 40 servers nodig maar de komende drie jaar zullen dat er wel 60 worden, dus ik koop er vast 20 extra.’Die 20 extra staan vanaf het begin gewoon aan. Dat kost naast afschrijving ook stroom en koeling en niet te vergeten inspanningen voor beheer. Mogelijk zijn die 20 te krap bemeten en moet er na 2 jaar toch nog opnieuw servers aangeschaft worden. Er is dan een nieuw model uit, nog meer beheer inspanning en dus kosten. Met cloud computing is dat allemaal niet meer nodig, het is on-demand. Als je iets nodig hebt, klik je het aan. Als je niet meer nodig hebt, dan lever je het direct in”
Cees Doets geeft nog een laatste tip: “Let er bij de keuze van uw Cloud Provider op dat je ook niet aan contracttermijnen vast zit! Dus geen contract meer voor 3 jaar om Cloud af te nemen.”
Belangrijk is wel om te bekijken waar de data uit de cloud worden opgeslagen, in verband met de privacy. Datacenter Services slaat alle data in Nederland op. Sommige bedrijven doen dat niet, of hebben een vestiging in de Verenigde Staten. In dat geval kan de Amerikaanse overheid toegang eisen tot de data en is het bedrijf bij wet verplicht om hier gehoor aan te geven.
De mogelijkheden van cloud computing zijn eindeloos: alle programma’s kunnen via virtualisatie – kortweg het lostrekken van software van de hardware – in de cloud geplaatst worden.
Sommige grote bedrijven maken al volop gebruik van cloud computing, zoals KLM. Die heeft de hele IT-omgeving ondergebracht in een private cloud. Daarnaast heeft Microsoft bijvoorbeeld net de nieuwste versie van Office in de cloud uitgebracht. Gijsbert: “Iedere organisatie kan er iets mee en zou erover moeten nadenken. Het concept cloud wordt uiteindelijk de vanzelfsprekende optie.”
Om duidelijk te maken wat Cloud Computing nu precies is hebben we een item gemaakt voor RTL7. Het resultaat is te vinden op ons Youtube kanaal: www.youtube.com/csngroep of gebruik de volgende link om direct naar de video te gaan. http://www.youtube.com/watch?v=uf4Z0FKnvho
Wilt u meer weten over onze diensten en/of oplossingen? Stuur dan een e-mail naar info@csngroep.nl of bel 033 434 50 35. Of klik hier voor onze contactpagina en het contactformulier>>.