Wie de headlines in de ICT sector een beetje heeft gevolgd, zal het opgevallen zijn dat miljardendeals van infrastructuurgiganten als HP, EMC, Lenovo, IBM, VMware, etc. aan de orde van de dag zijn. In dezelfde week dat IBM z’n hele x86 serverdivisie dumpte, nam VMware de Mobile Device Management marktleider AirWatch over voor 1,17 miljard. In cash. Dell is helemaal van de beurs gehaald en Facebook koopt WhatsApp voor 19 miljard.
Als er zo royaal met dollars wordt geschoven en de ene ‘strategische overname’ na de andere wordt aangekondigd, moet er wel iets heel bijzonders aan de hand zijn. Wat dan? Het gaat allemaal om een apparaat van 11 x 6 centimeter en 12 millimeter dik: de iPhone. Het verbijsterende succes van dit apparaatje (en alle spin-offs daarvan) sinds de introductie in januari 2007, heeft een groot aantal, op het eerste gezicht losstaande ontwikkelingen, in een stroomversnelling gebracht.
Voor eindgebruikers is het installeren en gebruiken van nieuwe toepassingen supersimpel geworden. Waar je voorheen software moest opzoeken en downloaden, installatieschermen doorploeteren en licentiecodes overtikken, reken je nu binnen een paar seconden een app af uit de appstore. Binnen een minuut staat de app op je scherm en updates komen ook vanzelf. Achter deze apps zit een compleet nieuw model voor het ontwikkelen van applicaties. Geen complex kaartenhuis van SAN’s, servers, Windows en .NET frameworks, maar een modulair, schaalbaar open source systeem ‘uit de cloud’. Dat de ‘app’ zo snel is doorgedrongen in ons leven, is echter niet dankzij al die geweldige en sexy technologie, maar door een paar hele simpele menselijke behoeften: iets moet simpel zijn, ‘sociaal’ en goedkoop.
Microsoft heeft met de PC de slag om de gunst van de consument verloren. Het heeft te lang getwijfeld tussen het beschermen van de oude business en het omarmen van de ‘app’. Windows 8 is vanwege die schizofrenie niet goed ontvangen. De slag om de gunst van de softwareontwikkelaars (de stille kracht achter het Microsoft ecosysteem) is nog niet voorbij, daarvoor is de installed base nog te groot. Maar elke softwarebouwer werkt inmiddels aan SaaS en aan mobiele apps. Oké. Dit verhaal kent u natuurlijk al. Je kunt immers geen website openen zonder om de oren geslagen te worden met jubelkreten als Cloud, Saas en Iaas. Consumerization (een onvertaalbare term) en social networks kent u natuurlijk ook. Maar wat betekent het nou allemaal voor u? Heeft Edward Snowden niet aangetoond dat we met de cloud en mobiele apps de verkeerde kant opgaan en dat we beter alles in eigen beheer kunnen houden?
De kaarten zijn nog niet geschud. De nieuwe IT is nog lang niet af; het kan nog alle kanten op. Maar sommige zaken zijn niet meer terug te draaien:
Gebruikers willen apps en ze willen ze overal. Als de werkgever het niet voor ze regelt, doen ze het wel zelf. Hou ze maar eens tegen.
Windows verdwijnt of zal radicaal veranderen. Applicaties zullen minder vervlochten zijn met Windows, .NET, client-server middleware en al die andere afhankelijkheden waar IT’ers nu nog zo druk mee zijn.
De NSA blijft. Net als de AIVD, de MIVD, de KGB en Mark Zuckerberg. Allemaal hebben ze een ongezond grote belangstelling voor onze data, want daar zit het nieuwe goud. Facebook heeft omgerekend €34,59 betaald voor uw telefoonnummer en uw adresboek.
Daarmee brengt u de apps naar uw medewerkers en pakt ze weer af als het nodig is. Nu nog alleen mobiele apps, (voor iOS, Android en Windows Phone), maar binnenkort ook voor Windows. Voor de vertrouwelijkheid van uw data moet u medewerkers bovendien een betrouwbare Dropbox geven, waarmee ze bestanden kunnen meenemen, uitwisselen met collega’s en klanten, zonder dat er iemand met ze meeleest. Het klinkt misschien wat provinciaal, maar kies voor een Nederlandse aanbieder!
Als u een nieuwe applicatie selecteert, kies dan een leverancier die snapt hoe je moderne applicaties bouwt. Dus als een app, zonder afhankelijkheden met Active Directory, Java runtime, Office of .NET. Hebben ze geen app, kies dan voor web.